Σακχαρώδης Διαβήτης

 

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Στο ειδικό Διαβητολογικό Ιατρείο αντιμετωπίζουμε με επιμέλεια τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η σωστή διατροφική αγωγή, η επιμονή στην καθημερινή άσκηση και η ιατρική συμβουλευτική για τη λήψη της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής. Ειδική φροντίδα παρέχεται σε έγκυες γυναίκες που παραπέμπονται στο Ιατρείο Διαβητικών Εγκύων σε συνεργασία με το Μαιευτήριο Γαία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στο ιατρείο αυτό αντιμετωπιζεται εντατικά και με ιδιαίτερη προσοχή η ειδική αυτή ομάδα των ασθενών.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Η κύρια και κοινή διαταραχή σε όλες τις μορφές διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Διακρίνεται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι,  στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στο διαβήτη κυήσεως και σε άλλους ειδικούς, σπάνιους τύπους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι οφείλεται στην καταστροφή των Β κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Έτσι, στον τύπο αυτό παρατηρείται απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και για τη θεραπεία αυτού είναι απαραίτητη η εξωγενής χορήγησης ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ οφείλεται σε συνδυασμό διαταραχής της έκκρισης αλλά και της δράσης της ινσουλίνης (αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη).

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα, πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι αδιάγνωστοι.